Pasen in het zonnetje!
Door: Marielle
Blijf op de hoogte en volg Marielle
12 April 2007 | Hongarije, Boedapest
Hallo allemaal,
Er is weer een week voorbij en dat betekent dus weer een nieuwe update uit Budapest. De afgelopen week stond natuurlijk in het teken van Pasen, maar voordat ik daarover vertel eerst nog de dagen ervoor.
In het vorige bericht was ik gebleven bij donderdag. Omdat ik tot en met woensdag in Transsylvanie zat en ik vrijdag altijd vrij heb, was donderdag mijn enige dag school van de week. Ik begon om 14:00 en om 20:00 had ik alweer weekend! Ik kreeg de punten terug van mijn laatste twee tentamens: een 7.5 en een 10. Ik kan dus zeker tevreden zijn met alle uitslagen!
Vrijdag was zeker een Goede Vrijdag: ik had vrij en het zonnetje scheen! De activiteit van de dag was Statue Park. Dat is een klein park waar alle beelden van Budapest uit de tijd van het communisme bij elkaar gebracht zijn. Het duurde uiteindelijk een uur voordat ik daar was, want ik moest met een metro en twee bussen reizen. Maar Veolia kan er nog wat van leren, want het openbaar vervoer sluit hier prima op elkaar aan, rijdt vaak en overal heen en is ook nog eens heel goedkoop. Ideaal dus! In het park stonden een paar enorm grote beelden. Na 20 minuutjes was ik helemaal rond gelopen en heb ik de tram naar Margarit eiland genomen. Omdat een heleboel mensen vrij hadden en het heerlijk weer was, waren alle grasvelden helemaal gevuld. Ik ben er maar tussen gaan liggen en heb me alle moeders met kleine kinderen, jongens met voetballen, koppels op huurfietsen en zwetende joggers eens goed bekeken. Nadat de zon langzaam achter de bomen begon te verdwijnen ben ik weer terug gegaan naar mijn kamertje.
Zaterdag is uitstapjesdag en dus ook deze week. Ik had vrijdagavond al besloten dat ik naar Visegrad wilde gaan. Dit is een dorpje net buiten Budapest dat bekend staat om de prachtige bergen, uitzicht op de Donau en het kasteel. Toen ik even later op msn kwam, bleek dat er nog meer studenten naar Visegrad wilden gaan die dag, maar zij hadden geen idee hoe ze er moesten komen en wat er precies allemaal te zien was. Omdat ik eigenlijk wel wat gezelschap op mijn tripje kon gebruiken, besloot ik om alles te regelen. Mijn passie voor organiseren komt dus zeker van pas hier, haha!
Zaterdagmorgen vertrokken we dan ook met z’n allen om 9 uur ’s morgens met de boot naar Visegrad. Hoewel het zonnetje scheen, was het zeker nog fris op de boot, maar omdat we de prachtige uitzichten van de Donau en het landschap zeker niet wilden missen, hebben we toch de hele vaart op het bovendek gezeten. Drie uur later kwamen we dan eindelijk aan in Visegrad, waar we eigenlijk meteen iets wilden eten. Het probleem was alleen dat er maar 2 restaurants in het dorpje waren en de keuze dus vrij beperkt was. Toch vonden we allemaal wat lekkers op de menukaart en met volle magen begonnen we aan de wandeling. In mijn boek had ik al gelezen dat er maar een paar bezienswaardigheden in Visegrad waren en ik dacht dan ook dat we het hele dorpje in een uurtje konden zien. Helaas was het boek vergeten erbij te vertellen dat het dorpje in het dal ligt en het kasteel helemaal boven op de berg. Het wandelpad ging heel stijl omhoog en we moesten flink klimmen om boven te komen. Een uur later konden we echter genieten van het prachtige uitzicht vanaf het kasteel en was het alle moeite (en zweet) zeker waard. Toen we het hele kasteel gezien hadden, hebben we nog een ijsje gegeten om vervolgens nog een ritje te maken met de Rodelbaan. Tenslotte stond ons nog de afdaling terug naar het dorpje te wachten en uiteindelijk zijn we weer met de bus terug naar Budapest gereden. Toen ik op mijn kamer kwam en in de spiegel keek, bleek mijn hoofd echt knalrood te zijn. Blijkbaar had dat boottochtje met al die zon en wind mijn gezicht in een tomaat veranderd!
Zondagmorgen was gelukkig alleen mijn neus nog rood, de rest was redelijk bijgetrokken. Omdat het natuurlijk Pasen was, besloot ik om een uitgebreid ontbijt te maken en een paar eitjes voor mezelf te koken. Het mooie is wel dat ik gewonnen heb met ‘tietschen’. Het was namelijk het ei in mijn rechterhand tegen het ei in mijn linkerhand, haha! Ondanks het mooie weer besloot ik om naar het House of Terror te gaan. Dit museum is gevestigd in het huis waar de nazi’s en later de communisten hun hoofdkwartier hadden in Budapest. Niet echt vrolijk dus, maar zeker de moeite waard. In de entree stond al een enorme tank en op de bovenste twee verdiepingen waren allemaal voorwerpen en foto’s uit die belangrijke, maar afschuwelijke tijden te zien. In de kelder waren de gevangenissen en martelkamers van toen. Daar zag je echt nog alle cellen met tralies, de kleren, de bedden, het sanitair en de paal waar de gevangenen aan opgehangen werden. Het was best indrukwekkend om te zien allemaal! Na het bezoek was ik wel toe aan iets leuks en luchtigs en dus besloot ik om met de bus naar het Tropicarium te gaan. Dit is een soort kleine dierentuin met tropische vissen, reptielen, insecten en amfibieën. Ook hadden ze een tunnel waar je doorheen kon lopen en de haaien dan over je heen konden zwemmen. Het mooiste vond ik nog wel de reuze-schildpad, die net toen ik een foto wilde maken, begon te gapen, haha! Het ’s avonds heb ik mezelf maar getrakteerd op een heerlijk Paasdiner met gemengde groenten, komkommer, aardappeltjes, vlees met champignonroomsaus en een toetje!
Maandag was de lente in mijn bol geslagen en heb ik mijn hele kamer opgeruimd, gepoetst en alles wat los en vast zat in de wasmachine gegooid. Ook heb ik alle winterkleren in het koffer gepropt, want die heb ik natuurlijk niet meer nodig! Daarna heb ik genoten van het zonnetje op ons balkon. Tegen 16 uur kwam Sidney langs om aan ons werkstuk te werken. Dit gaat over gewelddadige conflicten en menselijke ontwikkeling (jaja, klinkt heel ingewikkeld, haha). Na een uurtje was hij weer weg en was ik van plan om de rest van de avond wat te bellen met thuis en Wesley, die net terug was van Kopenhagen. Het internet functioneerde echter niet en ik zat dan ook de hele avond zonder. Toen kwam ik er pas achter hoe belangrijk internet voor me is hier, want ik voelde me echt geïsoleerd, haha! Ik kon met niemand skypen of msnen, het laatste Nederlandse nieuws kon ik niet lezen, mijn mail checken ging niet en zelfs geld storten op mijn digitale bankrekening was onmogelijk. Ik besloot dus maar vroeg te gaan slapen!
Dinsdag morgen ben ik als eerste naar de computerruimtes op de universiteit gegaan om alle dingen online te regelen. Terwijl bijna iedereen hier paasvakantie heeft, moet ik helaas weer naar school. Hier regelt ieder vak namelijk voor zichzelf wanneer en of ze paasvakantie hebben. Voor mij betekent dat dat ik voor 3 vakken vrij heb en voor 2 vakken gewoon les. Beetje raar, maar goed! Dinsdag had ik dus weer gewoon 3 uurtjes les en daarna ben ik met Marion naar het treinstation gegaan om onze treintickets voor Polen te betalen. Donderdag 27 april gaan wij namelijk met de nachttrein naar Krakow! Het ’s avonds stond er weer een party op het programma. ‘The after Eastern party’ was georganiseerd door het Erasmus Team en daar moesten we natuurlijk even heen. Je moest eigenlijk Paashaasoren op je kop zetten, maar dat ging me nou net weer iets te ver, haha! Voordat we naar het feestje in the Irisch Pub gingen, zijn we nog eerst bij Daniel thuis bij elkaar gekomen om ff het voetbal te kijken en alvast wat in te drinken. Daarna vertrokken we naar de Pub waar het hartstikke gezellig was. Dit kwam vooral doordat bijna alle Nederlanders en Belgen er waren en ik dus heerlijk de hele avond Nederlands heb kunnen praten. Om 2 uur werden we uiteindelijk de Pub uit gezet.
Woensdag had ik al om 11 uur afgesproken met Aurelien, Scott en Kypros om aan ons project te gaan werken. Voor deze opdracht moeten we een reclamesite maken met als doel om zoveel mogelijk Hongaarse toeristen naar Kroatie te krijgen. We moeten dan bedenken voor welke doelgroep we de site maken, wat zij belangrijk vinden op vakantie etc. Hoewel we om 11 uur hadden afgesproken, kwam Scott pas om 12 uur aanzetten, omdat hij zich grandioos had verslapen. Om 3 uur waren we klaar. Daarna heb ik nog ff mijn broertje gefeliciteerd met zijn 18e verjaardag en om 7 uur stond Aurelien alweer voor de deur. Anna, Aurelien en ik zouden namelijk samen naar de het feestje gaan van die avond. We hadden namelijk afgesproken met iedereen die naar Transsylvanie was geweest. Net zoals tijdens de reis was ook de afterparty met fotopresentatie erg gezellig!
Vandaag (donderdag) ging mijn vak van 8 uur ’s morgens niet door en kon ik lekker uitslapen. Dat dacht ik tenminste, want om 9 uur was het al 25 graden op mijn kamer en waren de tuinmannen zo hard aan het praten dat ik maar besloot om op te staan. Een snel ontbijtje en toen heb ik heerlijk op het balkon in het zonnetje gezeten met mijn laptop op mijn schoot. Wat hou ik toch van de zon, haha! Om 1 uur was ik weer op school, want er was een soort international dag gepland waarbij je allemaal hapjes en drankjes kon proeven gemaakt door studenten van verschillende landen. Gelukkig dat ik niet uitgebreid ontbeten had, want het Chinese en Mexicaanse eten was echt lekker! Daarna ben ik nog wat gaan winkelen en tenslotte had ik nog les van 17 tot 20 uur. Omdat ik het goeie antwoord had op de vraag van de leraar heb ik ook nog een t-shirt gewonnen! Nu is het alweer avond en moet ik nog snel eten, douchen, de laatste dingen in mijn koffer stoppen en dan vroeg slapen, want morgenvroeg om half 8 vertrekt mijn vliegtuig naar Goteborg (Zweden)! Kan ik eindelijk Wesley weer zien! Ik verheug me er nu al op! Alle belevenissen in Jonkoping kunnen jullie dan weer lezen in mijn volgende update! Groetjes!!
12 April 2007 - 19:18
Marjo :
Hey Marielle,
Een goede reis en veel plezier in Jonkoping. -
12 April 2007 - 20:19
Tjeu:
Marielle,
Ik lees je berichten met erg veel interesse, reageer binnenkort ook weer eens wat uitgebreider. Maar ik heb per ongeluk op de verkeerde knop gedrukt en mijn e-mail adres van deze site verwijderd. Graag herstellen!!!!!!
13 April 2007 - 07:26
Erik:
"mijn passie voor organiseren" en dat vind ik dan nog zacht uitgedrukt. Let er alleen op dat ze je niet overal voor gebruiken dat hebben wij namelijk al met alle plezier gedaan. Hier op Suub gaat alles zijn rustige gangetje. Lieve doet 't geweldig en is een vrolijke baby. Nadjezda is volop aan het werk en ik ga met kleine stapjes vooruit. Vooruit ja, dus het diepte punt heb ik gehad en zijn we aan het werken aan het herstel. Wanneer ik je verhalen lees en zie wat je meemaakt dan denk ik dat die min of meer gedwongen keuze voor Budapest helemaal zo slecht nog niet is.
Gr Erik -
13 April 2007 - 13:34
Chantal En Tim:
Haa die marielle, die paashaasoren staan je niet verkeerd, haha.. Veel plezier in jonkoping en maak er een leuk weekend van! Tot snel, Chantal en tim -
16 April 2007 - 17:36
Joop En Mariet:
Ha die Mariëlle,
Eindelijk weer fff tijd om je belevenissen te lezen. Zo laat, dat jij waarschijnlijk al weer goed en wel in Boedapest zit en bezig bent met je volgende update.
Het warme weer heeft zich hier inmiddels (voor even) gevestigd, dat zul je beslist al gehoord hebben. Dus ook hier lopen al veel vroege tomaatjes rond.
Gisteren hebben we met de vriendin van Mark kennis gemaakt, tenminste dat dachten we. Bleek je zus te zijn: wat een metamorfose!!!!!
Langzaam aan moeten wij eens gaan denken aan ons definitief programma. Lia begint ongeduldig te worden. Dat zal wel betekenen dat we je nog zullen mailen en je in de adviseursrol zullen duwen. Hoef je je tenminste niet te vervelen (hahaha zou jij nu schrijven).
Tot heel gauw met veel groeten uit Simpelveld.