Mid-term exams
Door: Marielle
Blijf op de hoogte en volg Marielle
25 Maart 2007 | Hongarije, Boedapest
Hallo allemaal,
Hier dan weer een update uit Budapest. Alweer een week is voorbij, de 10e week om precies te zijn en natuurlijk heb ik weer genoeg gedaan en beleefd om jullie een leuke samenvatting te kunnen geven.
Maandag begon eigenlijk zoals zondag geeindigd was: met studeren! De hele dag heb ik met mijn neus in de boeken gezeten. Tussendoor ben ik wel nog een uurtje op de universiteit en in de stad geweest, maar de rest van de dag heb ik me op mijn kamertje opgesloten.
Dinsdag was het dan zover: mijn eerste mid-term examen in Budapest. Het vak 'Internationale economische organisaties en instellingen' had de primeur. De leraar had zich bedacht dat we maar eens de hele geschiedenis moesten leren van de Verenigde Naties en de Europese Unie. Daarnaast natuurlijk ook nog wat de voor- en nadelen van die organisaties zijn, waarom ze wel of niet functioneren, welke landen lid zijn en vooral ook welke niet en bovendien vond hij het nodig dat we zo'n twintig letterlijke definities uit ons hoofd moesten knallen. Kortom, een feestje dus!
Eenmaal in het klaslokaal aangekomen om 12.30 uur (of ja, zeg maar 12.00 uur want natuurlijk was ik weer veel te vroeg!) kwam de leraar erachter dat er niet genoeg stoelen waren voor alle studenten. Schijnbaar waren we dus tijdens de lessen nooit helemaal compleet geweest. Iedereen moest dus weer opstaan en een chaotische verhuizing naar een groter lokaal volgde. Ook hier hadden we niet allemaal een plek en dus moesten 2 leerlingen aan het bureau van de leraar zitten! (Hier kan alles, haha!). De docent ging vervolgens de krant lezen, waardoor er natuurlijk vrij gespiekt kon worden. Helaas was hij wel nog zo slim geweest om 2 versies te maken! Halverwege de test kwamen we er achter dat midden in het examen 2 vragen niet op het papier stonden en die werden dan nog snel op het bord geschreven! Na 75 minuten was iedereen klaar en kon ik opgelucht adem halen. Volgens mij heb ik dat examen wel gehaald. De uitslag volgt komende dinsdag!
Woensdag stond examen nummer 2 op het programma. Het betrof het vak 'Advertising management' (als ik dat vertaal in het Nederlands klinkt het nog minder interessant!). Voor dit examen had ik helemaal niet geleerd, want we mochten al onze notities meenemen. Om het probleem van een te volle klas te voorkomen, was de lerares zo slim geweest om de helft van de studenten om 11 uur te laten komen en de andere helft een uur later. Helaas was ze wel vergeten om het aan de leerlingen zelf te vertellen (communicatie is hier vaak ver te zoeken) en zat de klas alsnog vol. Vervolgens mocht iedereen het examen tegelijk maken, maar ze zei wel dat als je afkeek je meteen het lokaal moest verlaten en je nul punten kreeg (is in Maastricht de normaalste zaak!). Het examen bestond uit 4 super vage vragen, waarop ik dan ook maar 4 super vage antwoorden gegeven heb. De uitslag volgt komende woensdag!
Donderdag om 8 uur 's morgens had ik gewoon weer les, want de vakken zonder examen gaan hier gewoon door. Van 11 tot 1 nog een dutje gedaan en om 5 uur in de namiddag had ik dan mijn laatste examen van de week voor 'Internet marketing'. Dit vak wordt gegeven door twee hele ambitieuze leraresen en dus had ik goed geleerd en was ik uitstekend voorbereid. Helaas was niet iedereen dat, want om precies 5 uur zaten we met 5 leerlingen in het lokaal, terwijl 30 studenten het vak volgen. Na een aantal telefoontjes bleek dat zij allemaal in een ander lokaal in een ander gebouw zaten (Lang leve de communicatie!!). Na een kwartier wachten was de hele groep eindelijk compleet en kon het examen beginnen. Een uurtje later was ik alweer klaar en stond ik op met een goed gevoel. De uitslag volgt komende donderdag! Rond 7 uur was ik weer op mijn kamer en niet veel later lag ik in mijn bedje, doodmoe, maar klaar met leren voor deze week!
Vrijdag stond ik pas tegen 11 uur op, want ik vond dat ik een paar uurtjes uitslapen wel had verdiend op mijn vrije dag. Wel heb ik nog een bezoekje gebracht aan de Synagoge (de grootste van Europa!!) en het Joodse museum, wat zeker de moeite waard was. Daarna ben ik naar het postkantoor gegaan om mijn pakketje uit Nederland op te halen. Ik moet zeggen, Chantal, echt super! Heel erg bedankt! Er zaten tijdschriften, tekeningen van Demi, een puzzelboekje en een super coole kaart van al mijn collega's bij Roda in de doos. Het is echt geweldig om berichtjes en post uit Nederland te krijgen. Het 's avonds, tenslotte, heb ik nog gebeld met Petra, Wesley, zijn ouders, mijn ouders, Inge, Joyce en Bart. Nu ben ik weer helemaal op de hoogte van alle ontwikkelingen in Limburg, haha!
Zaterdag kwam de regen hier met bakken uit de hemel en besloot ik dus maar om binnen te blijven en me helemaal te storten op mijn tentamen van volgende week. Daarvoor hebben we een pakketje gekregen bestaande uit handgeschreven notities, die helemaal niet samenhangen. Gelukkig geeft de professor veel voorbeelden om het duidelijker te maken. Alleen jammer is dan weer dat hij ze in het Hongaars opschrijft! Begrijp ik er nog niets van!! Gelukkig heb ik alle lessen op de universiteit goed gevolgd en kan ik er nog iets van maken! Het 's avonds ben ik nog een paar uurtjes naar een flatparty geweest samen met Scott, Diana en Anna.
Zondag morgen had ik de wekker op 10 uur gezet, maar schijnbaar gaat hier ook de klok een uur vooruit en was het dus al 11 uur toen ik opstond. Toen maar snel een broodje gesmeerd en vertrokken richting Szentendre. Dit is een typisch Hongaars dorpje een half uurtje buiten Budapest. Daar trof ik twee Japanse vrouwen (dochter en moeder), die het dorpje ook wilden verkennen, maar geen idee hadden waar ze naar toe moesten. Ze vroegen dan ook of ze die dag met mij mee mochten (want ik was natuurlijk voorbereid en had een plattegrond!). Och ja, waarom niet he. Dus met twee Japanners achter mij aan begon ik aan de bezichtiging van Szentendre. Het weer was super en het dorpje was rustig, klein, maar zeker de moeite waard. Het uitzicht over de Donau was prachtig en ook de vele kerken, smalle straatjes en knusse winkeltjes waren leuk.
Na 2 uur lopen trakteerden de Jappanners me op een colaatje en terwijl we zaten te praten, bleek dat de dochter Chieko genaamd (nee, het was niet de hond van Marjo en Henk!) voor een luchtvaartmaatschappij werkte. Ze vertelde me dat ze nog op zoek waren naar nieuwe stewardessen en ze vroeg of ik daar interesse in had. (Ik als stewardess, haha!!) Ze gaf mij haar e-mailadres en ik heb haar dat van mij gegeven. Ben benieuwd of ik nog wat hoor! Nadat we rond 5 uur weer terug waren in Budapest bedankten ze me wel 20 keer (met buigingen) en was ik weer een unieke ervaring rijker, haha!
Dat was eigenlijk mijn hele week! De bijbehorende foto's kunnen jullie weer beneden op het scherm zien! In het volgende bericht laat ik jullie natuurlijk de uitslagen van mijn examens weten. Jullie zullen alleen wat langer daarop moeten wachten, want ik vertrek zaterdag avond om 8 uur naar Transsylvanie (voor de mensen die niet goed in aardrijkskunde zijn, dat ligt in Roemenie) en ik ben woensdag avond pas weer terug in Budapest. Hopelijk met nog meer leuke verhalen en nog mooiere foto's!
26 Maart 2007 - 08:05
Mam:
hallo Marielle We bellen bijna iedere dag,maar toch kijk ik altijd uit naar het verhaal op je site.Hartstikke leuk om te lezen en je foto's te bekijken.Een baan als stewardess kan er ook nog wel bij,zullen Wesley en ik erg leuk vinden,haha.Groetjes en een dikke kus.
26 Maart 2007 - 17:14
Mariet En Joop:
Was weer genieten !
Zeker nu dat plekje ook bij ons op het (concept) programma blijkt te staan.
Afgelopen zaterdag is hard vergaderd o.a. over €34,- extra kosten, te verdelen over 6 personen.
Men vond dat je na al die kroegentochten en eenzame "buiten sight-seeings" misschien ook wel zin had in een cultureel avondje op 03 mei.
je weet vast wel hoe je nog een kaartje (mogen er ook 2 zijn als je huisgenoot ook zo'n gekke bui heeft, dat regel ik wel)erbij kunt reserveren.
Zo zie je maar weer, zelfs gids op afstand levert iets op.
Trouwens heel fijn om te horen dat je studie ook lekker loopt. Nog niet overwogen om een tijd in Boedapest te blijven als communicatie-deskundige?
Lijkt me een aardige boterham op te kunnen leveren.
Ben benieuwd!
Groeten van ons allen -
26 Maart 2007 - 18:10
Marjo :
Ha die Marielle,
Ik heb de foto's goed bekeken en er zijn inderdaad geen overeenkomsten tussen Chieko en Chico ! haha Fijn om te lezen dat je studie goed verloopt. Een baantje als stewardess kan er toch best nog wel bij, niet ?? haha. Veel plezier in Roemenie. -
27 Maart 2007 - 19:25
Maiike:
Ik heb net je laatste fotos en berichten bekeken en vorige week je andere 100 fotos wat een prachtige kerken en gebouwen.Je amuseert je wel goed he en af en toe flink leren en succes voor je volgend tentamen.Hier loopt gewoon alles zijn gangetje,marielle de groetjes van de buren in Wijlre en tot de volgende keer.adie -
30 Maart 2007 - 14:32
Inge:
Heey Marielle!
Hoe is het laatste tentamen gegaan?
Heel veel plezier in Roemenie de komende dagen!
Groetjes Inge