Pecs en carnaval!
Door: Marielle
Blijf op de hoogte en volg Marielle
19 Februari 2007 | Hongarije, Boedapest
Hey allemaal,
Hier het verslag van mijn weekendje weg.
Zaterdag morgen om 8.45 uur was het verzamelen op het Keleti treinstation. In totaal 40 Erasmus-studenten vertrokken daar met de trein richting Pecs, een bekende studentenstad in het zuiden van Hongarije. Na 3 uur in de trein te hebben gezeten en geslapen, kwamen we daar aan. Vervolgens stond meteen sightseeing op het programma. Als eerste kwamen we langs een hek met allemaal sloten eraan vast gemaakt. De betekentis hiervan was, dat als je verliefd bent, je daar een gesloten slot moet ophangen en dat de liefde dan eeuwig zou duren (bijgeloof is heel belangrijk in Hongarije). We kregen een rondleiding door de grote en mooie basiliek en het museum met allemaal opgravingen ernaast. Ook mochten we de plaatselijke wijn proeven in een wijnkelder. Daarna was er lunch in een gezellig restaurant: soep met drijvende dingen die ik nog nooit gezien had en schnitzel met frieten. Vervolgens zijn we naar de Dormitory gegaan om onze kamers te bekijken en om ons om te kleden voor het avondprogramma. Dat bestond allereerst uit het bezichtigen van het kasteel, de basiliek en de hoofdstraat by night. Daarna was er het diner in een Italiaans restaurant, waar we echter Hongaarse Goulash te eten kregen. Tenslotte zijn we nog wat cocktails gaan drinken in een pub en hebben we nog geprobeerd een leuke club te vinden voor de nacht. Helaas is ons dat niet gelukt en zijn we maar met de taxi terug gereden naar onze slaapplek.
Zondag morgen ging om 9 uur weer de wekker en kon iedereen doen wat hij zelf wilde tot 12 uur. Ik heb een wandeling gemaakt door Pecs en heb het theater, de synagoge en enkele kerken bezocht. Om 12 uur vertrok dan de bus richting het traditionele carnaval, wat echt niet te vergelijken valt met carnaval in Limburg. Kijk maar naar de foto's! De bewoners van het dorp waren verkleed in schapenvellen en enge maskers. Ze droegen allemaal bellen en probeerden iedereen aan het schrikken te maken. Dit hele gebeuren is ter nagedachtenis aan de verdrijving van de Turken uit het dorp lang geleden met behulp van enge kostuums, maskers en herrie. De Turken dachten namelijk dat slechte geesten en spoken het dorp hadden overgenomen.
Nu lopen de griezels in een soort optocht door het hele dorp en nemen ze een pop van stro mee. Die werd dan op het einde van de optocht, op het dorpsplein op een grote stapel hout geplaatst, wat dan vervolgens in brand gestoken werd, het zogenaamde Bonfire. Langs de route van de optocht stonden marktkraampjes, die vanalles en nog wat verkochten aan de enorme mensenmassa, die alles aan het bekijken was. Echt een hele happening! Rond half 6 vertrok de bus weer richting Pecs en om 7 uur zaten we alweer in de trein richting Budapest. Het einde van een geweldig leuk, cultureel maar ook enorm vermoeiend uitstapje. Toch moest ik nog ff dit verslag typen om alle carnavalvierders in Limburg te laten zien hoe ze het hier vieren! Veel plezier nog maandag en dinsdag!
Groetjes uit Budapest!!
Hier het verslag van mijn weekendje weg.
Groetjes uit Budapest!!
19 Februari 2007 - 08:15
Mama:
hallo marielle
dit carnaval ziet er inderdaad anders uit als bij ons.maar zo te zien was je weekend weer top. vandaag gaan wij eventjes naar de huls daarna nog koffers inpakken en dan hopelijk tot morgen groetjes -
19 Februari 2007 - 10:14
Mariet, Petra, Joop:
Alaaf Mariëlle,
Wat hebben we weer genoten van mooie beelden. (toch wat aantrekkelijker dan alleen die "orgie"-foto's, hebben we hier gisteren de hele middag toch lekker aan mee gedaan). Vooral de poort boeide ons. Wat een eenvoudig slotje niet allemaal teweeg kan brengen........
We waren erg gecharmeerd van die prachtige maskers, dat is de echte achtergrond van vasten-avond toch?!
Morgen kun je mogelijk al "genieten" van onze uitspattingen en de optochten, je bezoek brengt hopelijk de nodige plaatjes mee....
Veel plezier met mam, pap, Stefanie en Mark.
Maar voor ze naar jou toe komen feesten we hier ook nog even verder.
ALAAF, ALAAF, ALAAF
24 Februari 2007 - 13:17
Chantal En Tim:
Hey Marielle, alles paletti in boedapest? Hier is alles in orde. Vanavond speelt Roda weer en moet ik alweer zonder jou werken... Hoe gaat het met pap, mam, stefanie en mark? Je pakketje is bijna klaar. Deze week doe ik het op de post. Ben nog aan het wachten op de laatste dingetjes en dan komt de doos eraan!! Groetjes -
24 Februari 2007 - 20:20
Familie Habets:
hallo allemaal,
onze dagen in Boedapest zijn weer bijna voorbij.
Een bezoek aan deze stad is zeker de moeite waard.
Door de vele bezienswaardigheden vliegen de de dagen voorbij. Op de site zullen jullie binnenkort de nodige foto's zien.
Jan, Marijke, Mark en Stefanie